Historie

Ivar Formo

Praten om å arrangere et eget terrengløp gikk lenge i Lynmiljøet – og så i 2012 ble praten til et realt skogsløp i naturskjønne og klassiske områder av marka. Å gi løpet navn ga seg selv: Ivar Formos Minneløp!

Ivar Formo er ski og fotballklubben Lyn‘s store og historiske utøver. Han vant OL-gull på 50 km i Innsbruck i 1976 og tok bronse på 15 km i OL 1972 i Sapporo. Som stafettløper tok han to OL-sølv og to VM-bronser. Han vant seks norgesmesterskap fra 1973 til 1976, og han vant Birkebeinerrennet i 1975. Ivar Formo var i tillegg en av landets beste orienteringsløpere. Han tok blant annet bronse i VM-stafetten 1974. Han ble tildelt Egebergs ærespris i 1973, Holmenkollmedaljen i 1975 og Morgenbladets gullmedalje i 1976.

Ivar Formo døde 26. desember 2006 etter en ulykke på en jogge- og skøytetur i Nordmarka. Dette løpet er til ære for vår store idrettsutøver.

Traseene går i det terrenget Ivar Formo trente seg opp til olympisk mester og Lyn- utøvere gjennom generasjoner har lagt sine langturer. Startskuddet går på idrettsanlegget ved Sognsvann der Lyn har fått eget klubbhus. På sti fra Sognsvanns bredder passeres badevannet Båntjern før det klatres over Vettakollens panoramautsikt. Ovenfor Frønsvollstråkka snur løpets 9 kilometertrasee og tar den velkjente Måneskinnsløypa tilbake mot Sognsvann. 17 kilometer traseen klatrer videre opp til gamle Christiania Skiklubbs base og utsiktspunkt på Frønsvollen, før traseens tredje topp, og markas muffinseldorado Skjennungstua, paseres. Derfra ruller det nedover på grusvei, ny panoramautsikt innover marka og utover Skjærsjøen, forbi Ullevålseter og så tilbake i skogen igjen. Lynhytta og idylliske Åklungen passeres på returen til Sognsvann.

Se film fra en tidligere langtur i traseen her 

Ivar Formos minneløp er en svett nytelse for alle i det beste Nordmarka har å tilby av natur. Langløypa er prøvelse over tre topper med bratte høydemetere i teknisk terreng. Men for de som vil ha færre høydemetere eller mer tid til å nyte natur og utsikt er det både kortere løype og egen trimklasse.

 

Share This