Historie

Praten om å arrangere et eget terrengløp gikk lenge i Lynmiljøet – og så i 2012 ble praten til et realt skogsløp i naturskjønne og klassiske områder av marka. Å gi løpet navn ga seg selv: Ivar Formos Minneløp!

Ivar Formo er ski og fotballklubben Lyn‘s store og historiske utøver. Han vant OL-gull på 50 km i Innsbruck i 1976 og tok bronse på 15 km i OL 1972 i Sapporo. Som stafettløper tok han to OL-sølv og to VM-bronser. Han vant seks norgesmesterskap fra 1973 til 1976, og han vant Birkebeinerrennet i 1975. Ivar Formo var i tillegg en av landets beste orienteringsløpere. Han tok blant annet bronse i VM-stafetten 1974. Han ble tildelt Egebergs ærespris i 1973, Holmenkollmedaljen i 1975 og Morgenbladets gullmedalje i 1976.

Ivar Formo døde 26. desember 2006 etter en ulykke på en jogge- og skøytetur i Nordmarka. Dette løpet er til ære for en av våre store idrettsutøver.

Traseen går i det terrenget Ivar Formo trente seg opp til å bli olympisk mester. Dette er også et yndet område for  Lyn utøvere gjennom generasjoner når det dukes for langtur. Startskuddet i Sognsvann Snøpark ved Lyn klubbhus. På sti fra Sognsvann passeres badevannet Båntjern før det klatres over Vettakollen. Nyt panoramautsikten over byen! Ovenfor Frønsvollstråkka klatres det videre opp til gamle Christiana Skiklubb sin base og utsiktspunktet på Frønsvollen. Deretter løpes det til siste topp og muffins-eldorado, Skjennungstua. Ved passering av Skjennungstua rulles det nedover på grusvei, ny panoramautsikt innover mot marka og utover Skjærsjøen. Deretter forbi Ullevålseter før man passerer Lyn hytta og idylliske Åklungen og deretter retur til Sognsvann og Sognsvann Snøpark.

Se film fra en tidligere langtur i traseen her 

Ivar Formos minneløp er en svett nytelse for alle i det beste Nordmarka har å tilby av natur. Løypa er en prøvelse over tre topper med bratte høydemetere i teknisk terreng.

Share This